Hírlevél
Mazs 573717c3af6cd828be86f09c10f514b44ca05e95eb7ae7217271e908274317f7 Jdc 47e09d43e375b4a1bbe79fb8e36cc08443ea5b6820938c2dffe1db34a3a3c43b Adhat feadd3e8cd42aed06522912697db8ed274c0e367b59bb1c10462c282f4089858

balint-haz.png         holokauszt-tulelok.png        judafest.png        jaffe.png         noi-egeszseg.png         narancsliget.png

 

Mazs 573717c3af6cd828be86f09c10f514b44ca05e95eb7ae7217271e908274317f7 Jdc 47e09d43e375b4a1bbe79fb8e36cc08443ea5b6820938c2dffe1db34a3a3c43b
Hírlevél

A szépség és a csúfság Bálint Ház/Global Day

2017. november 7.

Ismét Zsidó Tanulás Világnapja a Bálint Ház és a Limmud Magyarország szervezésében. 

Időpont: 2017. november 12., vasárnap

A Zsidó Tanulás Világnapjának témája ebben az évben a Szépség és a csúfság. Réz Anna filozófus vezetésével abban a kapcsolódó kérdéskörben mélyülhetünk el, hogy hogyan is vagyunk a saját testünkkel. Balázs Gáboreszmetörténésztől megtudhatjuk, mit is jelent a szépség és a tabu transzparenciája. Darvas István rabbi és Komoróczy Szonja történész a Talmud és a szépség összefüggéseibe avatja majd be a hallgatóságot. Szexuális vonzerő és párválasztás címmel hallhatunk kerekasztal beszélgetést Meskó Norbert, evolúciós pszichológus és Kabai Péter, etológus részvételével, moderátor Váradi Júlia. Michael Miller történész, a Central European University oktatója a zsidó szépségideálokról beszél majd. David Levin-Kruss, a JDC oktatási igazgatója, rabbi, pedig A szépség és a szörnyeteg címmel ad elő. Büchler Tamás és Borszéki Kata Györgyi Asszonnyal, a legendás zsidó társkeresővel beszélgetnek majd. Szarvas Ildikó, vizuális kultúra tanár és a Lauder Javne Iskola tanulói művészeti happeninggel szórakoztatják a Zsidó Tanulás Világnapjára látogatókat. 

Az előadások közötti kávészünetekben finomságokat kínálunk, hogy ne csak az agyunkat tápláljuk. 

Helyszín: 1077. Budapest, Csányi u. 5., megközelítés a Király utca és Nagymező utca találkozása felöl, vagy a Klauzál tér felől. 

A helyszín teljesen akadálymentesített! 

Jegyek a helyszínen válthatók. Ennek a programnak a teljes árú belépője 5000 Ft/fő lenne.  Javasolt minimális összeg 1000 Ft, kérjük lehetőségeihez képest támogassa a programot. Hűségkártyával a program ingyenes. 

Tervezett programjaink 

15:00 

A 127 labirintusa

Művészeti happening

A foglalkozást vezeti Szarvas Ildikó, képzőművész, Takáts Márk és Martincsák Kata, a Lauder Javne Iskola diákjai 

"És voltak Sára életének évei százhuszonhét év…" A Tórában szó szerint így áll: "száz és húsz és hét éves".

A „száz és húsz és hét” labirintusába hívunk, ahol nyomába lépünk százévnyi bölcsességnek, húszévnyi szépségnek és hétévnyi ártatlanságnak. Belső utunk során a meglepő látványok megindító  pillanatokkal váltakoznak, s a meghatározottság érzését a megszabadulás mámora követheti.

Az interaktív workshop időtartama kb. 40 perc. 

Réz Anna: Hogy vagy a testeddel

workshop

Mit érzel, amikor tükörbe nézel? A tested erőt ad vagy szégyent ébreszt benned? Rejtegeted vagy mutogatod? Öröm vagy fájdalom forrása? Milyen számodra a megfelelő test? És milyen üzenetek alakítják az ezzel kapcsolatos elvárásaidat? Ezeknek a kérdéseknek a mentén szerveznek workshopot a Hogy vagy? csapat tagjai, amelynek során kis csoportokban mindenki bátran, őszintén, szégyen és félelem nélkül beszélhet a testéhez való viszonyáról. Gyere el és oszd meg a tapasztalataidat és érzéseidet!

Maximális létszám: 30 fő

Facilitátorok: Franczia Nóra, Gulya Fruzsina, Nagy Gréta, Pándi Borbála, Réz Anna

Az esemény regisztrációhoz kötött, jelentkezhetsz e-mailben az info@hogy-vagy.hu címen vagy a www.hogy-vagy.hu jelentkezési lapját kitöltve.

Az workshop 15:00-17:30-ig tart.         

Balázs Gábor: A szépség és a tabu transzparenciája

előadás                                  

Sokak véleménye szerint minden idők "legzsidóbb" sorozata a "Transparent", amely egy nyugdíjas egyetemi professzor coming outján keresztül mutatja be egy amerikai zsidó család  életének megváltozását, amikor apáról hirtelen kiderül, hogy valójában nő. Az előadás azzal foglalkozik, hogy a sorozat a szépség ábrázolásán keresztül miként próbálja oldani a sok zsidó közösségben tabunak számító transzneműséggel kapcsolatos feszültségeket.  

16:00 kávészünet 

16:20 

David Levin-Kruss: Beauty and the Beast           

The lecture will be hell in English

We are constituted so that simple acts of kindness, such as giving to charity or expressing gratitude, have a positive effect on our long-term moods. The key to the happy life, it seems, is the good life: a life with sustained relationships, challenging work, and connections to community. You can be happy Socrates. – Paul Bloom 

A szépség és a szörnyeteg

Az előadás nyelve angol – magyarul suttogó tolmácsolással

Lényünkből adódóan a kedvesség apró megnyilvánulásai, mint az adakozás vagy a hála kifejezése, pozitívan hatnak a hosszú távú hangulatunkra. Úgy tűnik, hogy a boldog élet titka a jó élet: egy élet hosszú távú kapcsolatokkal, kihívásokkal a munkában, és kapcsolódásokkal a közösséghez. Boldog lehetsz, Szókratész. – Paul Bloom 

Komoróczy Szonja-Darvas István: A szépség és a Talmud előadá

Előadóink talmudi szövegeken keresztül közelítik meg a szépség és csúfság fogalmát. Szövegválasztásukkal igyekeznek nem csak a közönséget, de egymást is meglepni. 

17:20 kávészünet 

17:40 

Györgyi Asszony-Borszéki Kata-Büchler Tamás: zsinder.hu

beszélgetés

Néha az az érzésünk, hogy nagyobb eséllyel üt el egy autó Budapesten, minthogy találjunk egy korban és kinézetben megfelelő, szingli zsidó partnert magunknak. Bárki, aki keresett már társat online vagy offline, tudja, hogy ez nem egyszerű dolog - és ha zsidó párt szeretett volna találni, az biztosan nem tette könnyebbé. Györgyi asszony, Borszéki Kata és Büchler Tamás közösen térképezik fel, milyen lehetőségek vannak ma itthon arra, hogy valaki párt találjon a törzsön belül. A remény hal meg utoljára. 

Michael Miller: Zsidó szépségkirálynők szörnyű időkben

előadás

Eszter királynétől Simon Böskéig, szépségkirálynők fontos szerepet játszottak a zsidó történelemben. Az előadás főleg Simon Böskével foglalkozik, aki 1929-ben nagy lelkesedést és kis botrányt váltott ki, azzal, hogy Miss Hungary és Miss Európa lett. 

18:40 kávészünet 

19:00 

Dr Meskó Norbert-Dr Kabai Péter-Váradi Júlia: A szépség eredete, a szexuális vonzerő és a párválasztás

kerekasztal-beszélgetés

A testi vonzerő jellegzetességeit a hajviselettől az arcvonásokon át a testalakig óriási érdeklődés kíséri világszerte. Az evolúciós nézőpont szerint a szépség "belülről fakad", más szóval génjeink határozzák meg azt, hogy milyen esélyekkel (fizikai megjelenéssel) indulunk a párválasztás piacán, illetve hogy milyen vonásokat tartunk vonzónak a másik nem képviselőiben. Az elmélet természetesen számol azzal, hogy preferenciánkat befolyásolja a                          szocializáció, valamint a kultúra, amelyben felnövünk. Mégis, számos kutatás bizonyítja, hogy akadnak olyan univerzális vonások, amelyeket kortól és kultúrától függetlenül mindenütt előnyben részesítenek az emberek. Az evolúciós magyarázat szerint azért, mert ezek a jellegek az emberiség kezdete óta a túlélésünket segítették azáltal, hogy hordozójuk genetikai rátermettségéről, termékenységéről árulkodtak.

Helyszín 

1077 Budapest, Csányi utca 5., megközelítés a Király utca és Nagymező utca találkozása felöl, vagy a Klauzál tér felől.

https://goo.gl/maps/G7scG2oxZNk

A helyszín teljesen akadálymentesített!

Mi az a Zsidó Tanulás Világnapja [Global Day of Jewish Learning]? 

Adin Steinsaltz rabbi, 2010. november 7-re fejezte be hatalmas munkáját. Elkészült a Talmud fordításával és az ehhez kapcsolódó magyarázatokkal. Munkája egyben a küldetése is, hogy a zsidó emberek visszatérjenek a talmudi szövegek tanulásához. Azóta évről évre a zsidó közösségek mindenhol a Földön csatlakoznak a Global Day of Jewish Learningeseményéhez.

Mi a Talmud?


A héber "Talmud" szó "tanulás"-t jelent. Az ókori zsidóság vallási és tudományos műveként a "szóbeli hagyományt" (melyet a 2. jeruzsálemi templom lerombolása után kezdtek csak összegyűjteni és leírni) tanulhatja általa olvasója. A talmudi szemelvényekből a zsidók és nem zsidók egyformán épülhetnek a Talmud többezer éves bölcsességéből.

A Talmud (héberül: „tan, tanulmány, ami tanulva lett”) a posztbiblikus zsidó irodalom legnagyobb és egyértelműen legfontosabb, tematikus rendszerbe foglalt gyűjteménye, a zsidóság enciklopédiája, jogi és vallási alapvetése, szokásjogi gyűjteménye, bibliaértelmezéseinek tárháza.

Magába foglalja a Misnát és annak magyarázatát, a Gemárát, ami az úgynevezett szóbeli Tannak rendszerbe foglalt, összegző, írott változata – azaz az úgynevezett írott Tan (a Tóra, Mózes öt könyve) értelmezése körül kialakult Szentírás-magyarázó és a vallási törvényeket (halácha) részleteiben is megállapító hagyomány végleges rögzítése.

A Misna a hagyomány szerint Jehuda Hanászi szerkesztésében, 189-ben körül nyerte el végleges formáját, míg a Gemára a 2. és 6. század között. (A Talmud mintegy 800 rabbira, tanítóra hivatkozik név szerint is). A Gemára a Misna sokkal rövidebb és tömörebb szövegére reflektál, azt kommentálja, a különféle értelmezési hagyományokat egymással ütközteti, alternatív véleményeket ismertet, szájhagyomány útján örökített tantételeket rögzít. A Talmud sokat merít a Misnával párhuzamosan szerkesztett, az abban helyet nem kapó vagy másodlagos jelentőségűnek tekintett magyarázatokat tartalmazó, annál sokkal bőbeszédűbb, ugyancsak tematikus rendszerbe foglalt Tószeftából. 


dr. Domán István főrabbi (1922. november 17. -  2015. február 21.) a Talmudról.


Szeretne többet megtudni a Bálint Házról?
Megosztás